Doorgaande leerlijn

Een IKC biedt meer dan opvang, peuterschool en onderwijs afzonderlijk. Onze stellige overtuiging is (gaat ook landelijk onderzocht worden), dat we denken dat kinderen in een IKC meer mogelijkheden hebben om te ontwikkelen. Dit heeft o.a. te maken met een doorgaande lijn. 

Wat is op dit moment de doorgaande lijn in IKC De Linde?

Laten we beginnen met de peutergroep. We hebben vanuit de organisatie Waddenkind een echte peuterspeelzaal in huis. In de peuterspeelzaal wordt een gericht aanbod aangeboden. Gericht op cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling. Denk o.a. aan taal en rekenen, even als een voorbeeld van schoolse onderwerpen. 

Doordat het aanbod van de peuterschool wordt afgestemd met groep 1 en vice versa, sluit de ontwikkeling beter op elkaar aan. Dit is een doorgaande lijn in het aanbod. We hebben het gebouw hier zelfs voor aangepast. Tussen de peuterspeelzaal, groep 1 en groep 2, hebben we openslaande deuren gemaakt. Hierdoor kunnen de kinderen gemakkelijk naar een andere groep en worden ze niet belemmerd door een muur. We zien nu ook dat wendagen voor kinderen die 4 jaar worden, bijna niet meer aan de orde zijn. Het is bekend terrein voor ze. 

Maar hoe weet je waar een kind in zijn of haar ontwikkeling aan toe is? Daarvoor maken we gebruik van het programma KIJK!. Dit is een kindvolgsysteem waarbij we de kinderen volgen in hun ontwikkeling. KIJK! gebruiken we ook voor de oudergesprekken waarbij u middels duidelijke beelden, de ontwikkeling van uw kind kunt zien. Het werken met hetzelfde kindvolgsysteem is ook een onderdeel van ons doorgaande lijn.

Ook het pedagogisch fundament is een belangrijk onderdeel van de doorgaande lijn. Het wordt voor kinderen heel erg onduidelijk als er bijvoorbeeld andere regels zijn bij de peuters en kleuters. De basis moet hetzelfde zijn. Klik hier voor meer informatie over ons pedagigisch fundament.

Ook om organisatorische redenen hebben we een doorgaande lijn. Zo werken we binnen het IKC met dezelfde communciatie app. Dat is wel zo handig. Anders zou u als ouder met 3 apps te maken hebben. Klik hier voor meer informatie over onze oudercommunicatie app.

Feesten zoals Kerst, Sint en andere evenementen vieren we samen. Daarbij kijken we natuurlijk wel naar de doelgroep. De jongste kinderen stellen we natuurlijk niet aan te veel prikkels bloot. Dit samen vieren is ook een belangrijkste waarde en werkt positief voor het pedagogisch klimaat.

We stimuleren een gezonde leefstijl. Daarom bieden we veel sportieve activiteiten aan voor jong en oud en doen we bijvoorbeeld mee aan Schoolfruit voor het gehele IKC. 

Er zijn nog tal van andere voorbeelden te noemen en nog te nemen stappen. Als laatste wil ik toch even de zorgcoordinator noemen. In het onderwijs noemen we dit een Intern Begeleider of IB-er. Onze Interne Begeleider is verbonden aan IKC De Linde en is op dinsdag en donderdag aanwezig. Zij ondersteunt leerkrachten en ouders op het moment dat er vragen zijn rondom de ontwikkeling van het kind. In het kader van het IKC, werkt de Intern Begeleider ook voor de 0-4 jarigen op verzoek van medewerkers in het IKC. Uiteraard met toestemming van ouders. Door deze begeleiding wordt de expertise meer gedeeld en worden de kinderen, ouders en medewerkers samen geholpen. Dat is wel zo prettig. Mocht het nodig zijn dat er hulp voor thuis nodig is, dan kan de jeugdverpleegkundige ondersteunen. 

Mocht u vragen hebben, neem gerust contact op.